• fangenskab
    Hønsene i industrien

  • frihed
    Hønsene hos Frie VingerHønsene hos Frie Vinger

Her kan du læse Linas oplevelser med nogle af de høns, der er blevet reddet fra ægindustrien.


Frie Vinger har reddet mere end 1500 høns gennem tiden, så der er nok af historier at dele ud af. For eksempel den om den lille hanekylling, der blev forvekslet med en hun og brugte et helt år i burægindustrien, før Frie Vinger reddede ham. Eller den om burhønen Petra, som er stjerne i en film, der nu findes på over 20 sprog ー bl.a. en sydkoreansk version. Der var også dengang, hønsene var med i Familien fra Bryggen på TV3, og under en valgkamp kom politiker Dan Jørgensen forbi for at hilse på hønsene.
Tilde

tilde-stor

Tilde tilbragte de første måneder af sit liv i et bur, hvor hun blev sat ind som helt lille kylling. Hun var dog så heldig at blive reddet i en alder af 5 måneder.


Tilde var med næsten fra Frie Vingers begyndelse, da hun blev reddet i 2012. Hun blev næsten 10 år gammel og nåede at få over 8 år i frihed. Det er en høj alder for en høne og meget, meget gammelt for en eks-burhøne, som typisk lever 3-4 år, efter de er blevet reddet.


Fordi Tilde ikke havde været spærret inde så længe som mange af de andre høns, jeg har reddet, var hun og de andre i hendes bur endnu ikke begyndt at plukke fjerene af sig selv og hinanden. Tilde var derfor en af de få burhøns, der ikke så særlig medtaget ud, da hun kom hertil. Men selvom hun lignede en almindelig høne, var det alligevel tydeligt, at hun ikke var det. Hun var mærket af at have været spærret inde.


Hver dag havde hun oplevet, at hendes naturlige behov ikke blev opfyldt. F.eks. går der ikke mange dage, fra en kylling kommer ud af ægget, til den begynder at skrabe i jorden. Det ligger instinktivt i den, at det er noget, en kylling skal gøre. Men Tilde havde ikke kunnet skrabe i jorden. Hun havde jo levet i et bur af trådnet. Da hun blev reddet, tog det hende derfor et stykke tid at lære, hvordan man er en ”rigtig” høne.


Men hun kom hurtigt efter det, og med tiden lærte hun både at skrabe i jorden, støvbade og baske med vingerne og i det hele taget leve det gode hønseliv.


Tildes historier understreger tydeligt, hvorfor vi redder høns fra industrien og giver dem en ny chance. For der er MASSER af gode år og oplevelser tilbage i dem ー for både dem og de familier, der har mod på at tage dem til sig.


/Lina


I Frie Vinger arbejder vi for, at alle høns skal have et frit og godt liv. Du kan hjælpe høns som Tilde. Støt Frie Vingers arbejde lige her.