• fangenskab
    Hønsene i industrien

  • frihed
    Hønsene hos Frie VingerHønsene hos Frie Vinger

Her kan du læse Linas oplevelser med nogle af de høns, der er blevet reddet fra ægindustrien.


Frie Vinger har reddet mere end 1500 høns gennem tiden, så der er nok af historier at dele ud af. For eksempel den om den lille hanekylling, der blev forvekslet med en hun og brugte et helt år i burægindustrien, før Frie Vinger reddede ham. Eller den om burhønen Petra, som er stjerne i en film, der nu findes på over 20 sprog ー bl.a. en sydkoreansk version. Der var også dengang, hønsene var med i Familien fra Bryggen på TV3, og under en valgkamp kom politiker Dan Jørgensen forbi for at hilse på hønsene.
Petra

petra-stor

Petra blev reddet i 2014, da hun sammen med resten af en burhønsebesætning skulle kværnes til minkfoder i en ChickPulp-maskine. Hun var en af de ca. 200 høns, vi reddede den dag.


Da Petra kom hertil efter at have tilbragt halvandet år som burhøne, havde hun et dårligt ben. Hun kunne ikke støtte på det og kunne derfor næsten ikke gå. Bare det at holde sig oprejst var en smertefuld kamp for hende.


Petras ben var formentlig blevet skadet, da hun som ung høne skulle sættes i bur. Noget tydede i hvert fald på, at hun havde levet med det dårlige ben længe. Jeg sørgede for, at hun fik den dyrlægehjælp, hun helt tydeligt havde brug for.


Ingen høns i landbruget får dyrlægehjælp, fordi en hønes liv har så lidt værdi i produktionen, at det ikke kan betale sig. Men kort tid efter dyrlægebesøget kunne Petra støtte på benet igen. Efter få uger kunne hun gå rundt i haven, og da hun havde været ude af buret i en måned, gik hun som om, hun aldrig havde haft problemer med benet.


At se Petra tage sit første skridt med to raske ben var stort. For ikke nok med, at hun endelig kunne bruge sit ben igen, så kunne hun også for første gang i sit liv bevæge sig rundt, uden at tremmerne fra et bur begrænsede hende.


Petra fik et godt liv og oplevede alle de ikoniske eks-burhønse-øjeblikke:
Tage sit første skridt uden at blive begrænset af burets tremmer.
Mærke græs under fødderne for første gang, mens hun kiggede ud under den store, blege kam og så ud som om, hun tænkte “sker det her virkelig?“.
Skrabe i jorden på en måde, der var både akavet, fordi hun aldrig havde prøvet det før, og samtidig helt naturlig, fordi hun instinktivt vidste, at det er sådan noget, høns er skabt til at gøre.
Mærke solen på kroppen og nyde det så meget, at hun faldt i søvn.
Lægge sit æg i en rede, hun selv havde bygget, og i stedet for at se ægget trille væk på et transportbånd, kunne hun blive liggende på det lige så længe, hun havde lyst.


Og så var Petra en fremragende ambassadør for sine artsfæller og gav tusindvis af mennesker et indblik i sit liv og sin personlighed og var på den måde med til at ændre mange menneskers syn på høns.


Hun havde også nogle oplevelser, som de færreste høns får. Hun blev stjerne i vores film “Mit liv som burhøne”, der i dag er oversat til knap 20 sprog, og hun havde besøg af både politiker Dan Jørgensen og Linse Kessler og var med i tv i Familien fra Bryggen.


Petra fik 6 gode år hos Frie Vinger. Og det bur, hun var spærret inde i, da hun levede som burhøne, er for længst kasseret, for producenten er en af de mange, der har lagt sin produktion om og ikke længere producerer buræg.


/Lina


I Frie Vinger arbejder vi for, at alle høns skal have et frit og godt liv. Du kan hjælpe høns som Petra. Støt Frie Vingers arbejde lige her.