• fangenskab
    Hønsene i industrien

  • frihed
    Hønsene hos Frie VingerHønsene hos Frie Vinger

Her kan du læse Linas oplevelser med nogle af de høns, der er blevet reddet fra ægindustrien.


Frie Vinger har reddet mere end 1500 høns gennem tiden, så der er nok af historier at dele ud af. For eksempel den om den lille hanekylling, der blev forvekslet med en hun og brugte et helt år i burægindustrien, før Frie Vinger reddede ham. Eller den om burhønen Petra, som er stjerne i en film, der nu findes på over 20 sprog ー bl.a. en sydkoreansk version. Der var også dengang, hønsene var med i Familien fra Bryggen på TV3, og under en valgkamp kom politiker Dan Jørgensen forbi for at hilse på hønsene.
Lykke

lykke-stor

Før Lykke blev reddet, levede hun som burhøne. Hun levede i et lille bur af trådnet sammen med 9 andre høns, der var klemt sammen på så lidt plads, at de knap kunne strække deres vinger.


Sammen med tusindvis af andre høns var hun spærret inde i en vinduesløs produktionshal, hvor luften var tyk af støv, og stanken af ammoniak fra deres afføring rev i næsen. Her levede Lykke i over et år. Her stod hun, sov hun og spiste hun. Hun så aldrig dagens lys, mærkede aldrig græs under sine fødder og trak aldrig frisk luft ned i sine lunger.


Som så mange andre høns i ægindustrien begyndte Lykke og de andre høns i buret at plukke fjerene af sig selv og hinanden i frustration over at leve under så unaturlige forhold.


Lykkes liv ændrede sig dog den dag, hun og alle de andre høns skulle aflives, fordi de ikke længere lagde æg nok.


Det var på et hængende hår, at Lykke blev reddet. Hun var nemlig blevet taget ud af buret og båret helt hen til aflivningsmaskinen.


Men landmanden tabte hende, så hun røg ned på jorden. Der lå hun skrækslagen og medtaget, mens hendes artsfæller blev slået ihjel få meter fra hende.


Jeg stod et stykke derfra og læssede omhyggeligt høns i vores varevogn. Jeg skulle til at afsted, for jeg havde hentet alle de høns, som jeg havde fundet nye familier til. Men jeg fik øje på Lykke, der lå på jorden, og mit blik kunne ikke slippe hende. Jeg løb hen og samlede hende op, inden landmanden nåede at bøje sig ned efter hende.


Det blev Lykkes redning. Hun blev reddet og levede efterfølgende 4,5 år hos Frie Vinger som en rigtig høne med vind i fjerene og græs under fødderne.


/Lina


I Frie Vinger arbejder vi for, at alle høns skal have et frit og godt liv. Du kan hjælpe høns som Lykke. Støt Frie Vingers arbejde lige her.